Meteen naar de inhoud

Wat te doen tegen zweetvoeten bij kinderen?

Heeft je kind last van zweetvoeten? Volg dan deze tips om zweetvoeten voorgoed te verbannen. Zweet- en stinkvoeten zijn een veelvoorkomend gezondheidsprobleem bij opgroeiende kinderen en baby’s.

De gebruikelijke boosdoener van stinkvoeten bij kinderen is een overmaat aan bacteriën die goed gedijen op voeten met overmatige transpiratie (zweet).

Waardoor stinken kindervoeten?

Net als volwassenen hebben de voeten van kinderen en baby’s meer dan 250.000 zweetklieren, wat automatisch betekent dat er veel zweet wordt geproduceerd. Maar door hormonale veranderingen en door de actieve leefstijl van kinderen in het algemeen, kan er wel twee tot drie keer meer zweet worden geproduceerd dan bij volwassen.

Hoewel transpiratie op zichzelf niet slecht ruikt, voedt het de bacteriën die op de voeten, schoenen en sokken van je kind leven, en dat is dan ook de oorzaak van de stinkende voetgeur (die in de medische wereld bromodose genoemd).

Niet-ademende schoenen

De meeste kinderschoenen zijn gemaakt van goedkope materialen zoals polyurethaan en plastic. Het probleem met deze goedkope stoffen is dat ze niet ademen, wat betekent dat al het zweet dat de voeten van je kind produceren nergens heen kan en niet veel kans heeft om op te drogen.

Door schoenen te kiezen die gemaakt zijn van stof, canvas, leer en andere ademende materialen zullen de zweetvoeten van je kleintje veel sneller drogen dan wanneer hij of zij schoenen draagt ​​die gemaakt zijn van goedkope materialen.

Sokken

Babysokjes zijn misschien wel de schattigste dingen ter wereld, maar ze zijn niet altijd gemaakt van hoogwaardige materialen. Tenzij de sokken van je kleintje zijn gemaakt van 100% natuurlijke, ademende materialen, veroorzaken ze waarschijnlijk veel voetzweet en bevatten ze tonnen bacteriën. Ook bij oudere kinderen is het belangrijk om te controleren of de sokken van voldoende ademende materialen is gemaakt.

Bacterieën

Hoe je je kinderen ook schoon probeert te houden, ze komen op school en op de speelplaats in aanraking met allerlei bacteriën, schimmels en virussen. Deze microben voeden zich met het zweet van je kind en kunnen zelfs jeuk en/of infecties zoals voetschimmel veroorzaken.

Hoe pak ik het stinkende voetprobleem van mijn kinderen aan?

Er zijn verschillende huismiddeltjes die je kunt proberen om de voetgeur bij kinderen te verminderen. Ze bevatten:

  • Dagelijks wassen: Probeer de voeten van je kind dagelijks te wassen met antibacteriële zeep en water. Door dit te herhalen, worden de bacteriën gedood die gedijen op zweetvoeten en dode huidcellen.
  • Kies de juiste schoenen en sokken: Probeer schoenen en sokken te kopen die zijn gemaakt van natuurlijk, ademend materiaal en houd die schoenen en sokken schoon en droog. Probeer vochtafvoerende sokken in plaats van katoenen sokken, die langzaam drogen en de voetjes van je kleintje nat en zweterig kunnen maken. Bovendien kun je je kind tijdens de warmere maanden op blote voeten of sandalen laten lopen.
  • Wissel elke dag van schoenen: om ervoor te zorgen dat de schoenen van je kind de kans krijgen om volledig te drogen, moet je ervoor zorgen dat hij of zij niet twee dagen achter elkaar hetzelfde paar schoenen draagt.
  • Probeer een anti-transpirant of voetpoeder: Anti-transpiranten spray kan helpen om voetzweet te verminderen, net als talkpoeder of andere voetpoeders. Spuit ’s ochtends en voor het slapengaan de voetzolen van je kind met een anti-transpirant spray in, en voetpoeder op de inlegzolen van de schoenen van je kind.
  • Vermijd lotion: Veel bezorgde ouders proberen lotion op de voeten van hun kinderen aan te brengen, maar dit kan een bromodoseprobleem juist verergeren door het zweet op de huid vast te houden en bacteriën meer kans te geven om van te leven.

Wanneer naar een dokter gaan?

Als het volgen van de bovenstaande huismiddeltjes voor zweetvoeten geen verbetering geeft, kun je overwegen een podotherapeut of kinderarts te bezoeken. Een specialist kan je helpen om te bepalen of je kind al dan niet lijdt aan hyperhidrose, een aandoening die overmatig zweten veroorzaakt. Hij of zij kan je ook helpen andere mogelijke aandoeningen uit te sluiten die zweet- en stinkvoeten veroorzaken, zoals voetschimmel en andere schimmelinfecties.

Als je op zoek bent naar meer manieren om de voeten van je kinderen fris en gezond te laten ruiken, probeer dan een van deze leuke doe-het-zelf-voetscrubs, die helpen bij het verwijderen van een droge, dode huid.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »