Meteen naar de inhoud

Hallux valgus bij kinderen

Een hallux valgus afwijking kan al in de kindertijd optreden. De oorzaak is vaak een aangeboren misvorming – een groot verschil met hallux valgus bij volwassenen. Bijna geen enkel pasgeboren kind heeft kromme tenen en vaak spelen genen een cruciale rol in de ontwikkeling van hallux valgus.

Met fysiotherapie kunnen de klachten vaak worden verlicht. Nadat de kindervoet volgroeid is, is echter vaak toch nog een chirurgische ingreep nodig.

Therapie in de kindertijd

Bij kleine kinderen is het vaak voldoende om eerst de ontwikkeling van de hallux valgus te observeren. Kinderen groeien snel en er kan veel veranderen als botten groeien. Belangrijk: regelmatige controles door een orthopedisch chirurg die gespecialiseerd is in kindervoeten. Op deze manier kan de therapie indien nodig tijdig worden gestart.

Inlegzolen en spalken

Als er klachten ontstaan, kunnen passieve en actieve inlegzolen nuttig zijn. Of een extra nachtspalk kan helpen, hangt af van de mate van de ernst van de afwijking en de leeftijd van het kind. Inlegzolen en nachtspalken worden door kinderen meestal alleen getolereerd als de klachten groot zijn en functioneren beperkt.

Op blote voeten of schoenen?

Voor een optimale ontwikkeling van de voeten en de voetspieren is het lopen op blote voeten belangrijk. Bij voorkeur blootsvoets in het zand of op een weiland. Hoe ouder de kinderen worden, hoe meer schoenen onvermijdelijk worden. Kinderschoenen moeten daarom een ​​zachte, brede zool en goede grip bieden. Hierdoor blijven de voetspieren in ieder geval enigszins actief en remmen de schoenen het speelinstinct van de kinderen niet.

Wat kun je zelf doen?

  • Laat je kunt zoveel mogelijk op blote voeten lopen.
  • Controleer regelmatig of de schoenen van je kind niet te klein zijn.
  • Doe oefeningen met een “Teentrainer” of “Foot Gym
  • Gebruik bij aanhoudende klachten eventueel steunzolen of een nachtspalk.

Kinderschoenen en Hallux valgus

Het is belangrijk dat ouders regelmatig de kinderschoenen en schoenmaat controleren. Omdat kindervoeten snel groeien en krappe schoenen de ontwikkeling van hallux valgus bij kinderen kunnen bevorderen.

Hallux valgus operatie bij kinderen

De verkeerde uitlijning van de grote teen leidt vroeg of laat tot ongemak bij veel kinderen. Een operatie heeft alleen zin als andere maatregelen niet tot succes hebben geleid of als het kind pijn blijft houden en andere behandelingen niet voldoende resultaat bieden.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »