Meteen naar de inhoud

Ingegroeide teennagels bij baby’s en kinderen behandelen

Ontdek hoe je kunt zien of jouw baby of kind een ingegroeide teennagel heeft en leer de beste manieren om ingegroeide nagels bij baby’s en kinderen te behandelen en te voorkomen.

Ingegroeide teennagels (ook wel onychocryptose genoemd) kunnen een groot probleem zijn en komen vaak voor bij pasgeborenen, baby’s en kinderen. In deze blog lees je meer over de symptomen van ingegroeide teennagels, maar ook de beste manier om ingegroeide teennagels bij baby’s en kinderen te behandelen.

Hoe weet je of jouw baby of kind een ingegroeide teennagel heeft?

Een ingegroeide teennagel is een aandoening waarbij de nagel zo groeit dat deze in een of beide zijden van het omringende nagelbed snijdt. Het kan op elke teen voorkomen, maar het komt vaker voor bij de grote teen, in zowel volwassenen als kinderen.

Typische kenmerken van een ingegroeide teennagel zijn roodheid en zwelling van de huid aan de rand van de aangetaste nagel. De roodheid en zwelling kunnen gepaard gaan met witte of gelige pus of vloeistof, wat een teken is dat er een infectie aanwezig is.

Ingegroeide teennagels kunnen behoorlijk pijnlijk zijn, dus het aanraken kan erg pijnlijk zijn, met alle gevolgen van dien! Peuters kunnen abnormaal kruipen of lopen, en baby’s kunnen huilen of aan de pijnlijke teen trekken.

Waarom heeft mijn baby of kind een ingegroeide teennagel?

De meeste ingegroeide teennagels ontstaan ​​door het verkeerd knippen van de teennagels. Nagels moeten recht geknipt worden, nooit in een gebogen vorm. Het is ook aan te raden om nooit de nagelriemen van een kind of baby te knippen.

Nauwsluitende schoenen en sokken, die de tenen en voeten afknellen, kunnen ook ingegroeide teennagels veroorzaken.

Wat is de beste manier om de ingegroeide teennagel van mijn kind of baby te behandelen?

De beste manier om voor een ingegroeide teennagel van een baby of kind te zorgen, is door de aangetaste voet drie keer per dag ongeveer 15 minuten in warm zeepsop te laten weken. Als dit moeilijk is, kun je proberen jouw kindje een paar keer per dag in bad te doen. Baby’s en jonge kinderen vinden het namelijk vaak heerlijk om in bad te gaan, vooral als ze mogen spetteren en spelen.

Na het weken van de ingegroeide teennagel, zal de huid zachter zijn en is het mogelijk de nagel los te maken van de huid waarin de nagel is ingegroeid. Als het mogelijk is, kun je tevens proberen de nagel van de gevoelige huid te scheiden door een klein stukje gaas onder de rand van de nagel te klemmen. Zorg er hierbij wel voor dat het stuk gaas meerdere keren per dag wordt verwisselt, om er zeker van te zijn dat het schoon is en geen verdere infectie veroorzaakt. Let wel: dit kan een pijnlijk proces zijn, dus kun je deze stap het beste proberen terwijl jouw kindje slaapt.

Sommige artsen raden aan om uw baby of kind een pijnstiller te geven. Raadpleeg de arts of kinderarts voordat u een medicijn toedient, vooral als uw baby jonger is dan drie maanden.

Terwijl de ingegroeide nagel geneest, is het het beste om uw kind blootsvoets te laten lopen. Als dat niet mogelijk is, kunnen ruim zittende schoenen of sandalen ook een oplossing zijn. Dit zal helpen voorkomen dat het gevoelige gebied onnodige druk ervaart.

Hoe lang duurt het voordat de ingegroeide teennagel van mijn baby of kind genezen is? Wanneer moeten we een dokter bezoeken?

Als de bovenstaande behandelmethoden worden gevolgd, zouden ingegroeide teennagels bij baby’s en kinderen binnen enkele dagen moeten genezen. Ingegroeide nagels die niet binnen enkele dagen genezen, kunnen het beste door een arts worden onderzocht. Bel je huisarts altijd, als het abces gevuld is met pus of als er andere tekenen van infectie zijn.

Hoe voorkom ik dat mijn baby of kind ingegroeide teennagels krijgt?

Zoals we hierboven vermeldden, ontstaan ​​de meeste ingegroeide teennagels door het verkeerd knippen van de teennagels. Teennagels bij zowel volwassenen als kinderen, moeten recht geknipt worden, nooit in een gebogen vorm.

Tevens kunnen teennagels die te lang zijn, vast komen te zitten aan sokken, schoenen en speelgoed. Dit kan uiteindelijk de nagel doen scheuren, waardoor deze kort blijft en vatbaar is voor ingroeien. Knip daarom regelmatig de teennagels van je kind, maar niet tot het punt waarop ze te kort zijn, omdat dit de kans vergroot dat ze ingegroeid raken.

Het is het beste om een ​​kleine hoeveelheid van het witte deel van de nagel achter te laten en de randen te vijlen zodat ze glad zijn.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »