Meteen naar de inhoud

Wat veroorzaakt kromme tenen en hoe kun je dit verhelpen?

Scheve tenen zijn een veelvoorkomende aandoening waarmee je kind geboren kan worden of die je kind in de loop van de tijd kunt krijgen.

Er zijn verschillende soorten kromme tenen en verschillende mogelijke oorzaken voor deze aandoening. Als je kind een of meerdere kromme tenen heeft, maak je je zorgen waarschijnlijk zorgen, dat ze verergeren of pijnlijk worden, als dat nog niet het geval is.

Scheve tenen hebben echter niet altijd een medische behandeling nodig. Veranderingen in levensstijl en niet chirurgische oplossingen kunnen vaak helpen om verdere problemen te voorkomen.

In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over de oorzaken en behandelingen van kromme tenen bij kinderen.

Soorten kromme tenen

Er zijn veel verschillende soorten kromme tenen, hieronder bespreken we de meest voorkomende

Krulteen / Kommateen (curly toe)

Kommatenen / krultenen zijn een aangeboren aandoening die zuigelingen en kinderen treft. Ouders merken misschien niet dat hun baby een gekrulde teen heeft totdat hij of zij begint te lopen. Baby’s met een gekrulde teen hebben tenen die naar beneden krullen, meestal aan beide voeten.

Deze aandoening komt meestal voor in de derde of vierde teen van elke voet. Een gekrulde teen wordt soms een overlappende teen genoemd, omdat de aangedane tenen krullen onder de tenen waar ze naast staan. Krullende teen bij baby’s corrigeert zichzelf soms zonder behandeling.

Hamerteen

Hamertenen zijn tenen met een abnormale buiging in het middelste gewricht. Het wordt veroorzaakt door een onbalans tussen de ligamenten, spieren en pezen die samenwerken om de tenen recht te houden.

Hamertenen komen het meest voor in de tweede of derde teen van een of beide voeten. Deze aandoening komt vaker voor bij meisjes dan bij jongens. Uw risico op hamerteen kan toenemen naarmate u ouder wordt.

Krabbeltenen (Mallet teen)

Krabbeltenen (Mallet-tenen) zijn vergelijkbaar met hamertenen, behalve dat de abnormale buiging optreedt in het laatste gewricht van de teen dat zich het dichtst bij de teennagel bevindt. Deze aandoening wordt veroorzaakt door een onbalans in spieren, banden of pezen.

Klauwteen

Klauwtenen buigen onder naar de voetzool en kunnen zelfs in de voet graven. Behalve dat ze pijnlijk of ongemakkelijk zijn, kunnen klauwtenen open zweren, likdoorns of eelt veroorzaken.

Overlappende teen

Overlappende tenen zijn tenen die bovenop een aangrenzende teen ligt. Overlappende tenen kunnen voorkomen bij zuigelingen, kinderen en volwassenen. Ze kunnen aan één of beide voeten voorkomen en zowel bij jongens als meisjes.

Scheefstand van de kleine teen (Adductovarus teen)

Bij scheefstand van de kleine teen (Adductovarus teen) draait de 4e of 5e (kleine) teen boven of onder de buurteen. Ze kunnen aan één of beide voeten voorkomen en zowel bij jongens als meisjes.

Oorzaken van kromme tenen

Scheve tenen hebben een aantal mogelijke oorzaken. Het is mogelijk om meer dan één oorzaak te hebben.

Erfelijkheid

Sommige oorzaken van kromme tenen, zoals een gekrulde teen, kunnen een erfelijk verband hebben. Een gekrulde teen wordt veroorzaakt door een te strakke buigpees die de teen in een neerwaartse positie trekt. In sommige gevallen kan dit een erfelijke eigenschap zijn.

Krullende teen lijkt in families te voorkomen. Als een of beide ouders een gekrulde teen hebben, hebben hun kinderen meer kans om het te krijgen dan die in de algemene bevolking.

Strakke of slecht passende schoenen

Het dragen van schoeisel dat niet goed past, kunnen de tenen van je kind in een abnormale, gekrulde positie duwen.

Schoenen die te strak of te kort over de tenen zitten, kunnen de spieren en pezen belasten die bedoeld zijn om de tenen recht en uitgelijnd te houden. Dit kan leiden tot hamertenen, krultenen en adductovarus teen. Bepaalde soorten schoenen, zoals hoge hakken die druk uitoefenen op de tenen, kunnen deze aandoeningen ook veroorzaken.

Blessure of trauma

Als je een teen breekt en deze niet goed geneest, kan deze krom worden. Ernstig stoten van een teen of een ander soort trauma aan de voet kan dit resultaat ook veroorzaken.

Ernstige obesitas

Obesitas kan een rol spelen bij het veroorzaken of verergeren van een kromme teen. Mensen met ernstige obesitas kunnen de botten, spieren, gewrichtsbanden en pezen van hun voeten extra belasten. Uit een onderzoek onder 2.444 mannen en vrouwen (4.888 voeten) bleek dat ernstige obesitas bij mannen gepaard ging met een grotere incidentie van klauwteen.

Zenuwschade

Medische aandoeningen die zenuwbeschadiging in de voet veroorzaken (neuropathie) kunnen soms leiden tot klauwteen. Deze voorwaarden omvatten diabetes en alcoholisme.

Gewrichtsschade

Naast het veroorzaken van milde neuropathie, kunnen auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis en lupus, gewrichtsschade aan de voeten veroorzaken. Dit kan leiden tot klauwtenen of hamertenen.

Complicaties van kromme tenen

Wanneer kromme tenen onbehandeld blijven, kunnen ze complicaties veroorzaken die het voor je kind moeilijk of ongemakkelijk maken om te lopen of mobiel te zijn. Ze bevatten:

  • pijn of irritatie, vooral bij het dragen van schoenen
  • ontsteking
  • open zweren
  • likdoorns en eelt
  • verkorting van de teenlengte
  • permanente buiging in de teen
  • gewrichtsstijfheid en onvermogen om de teen te bewegen

Behandeling van kromme tenen

Hoe je een kromme teen behandelt, hangt af van hoe ernstig en langdurig de aandoening is geweest. Als de tenen nog flexibel zijn, kunnen veranderingen in levensstijl voldoende zijn om de aandoening te corrigeren. Als er al rigiditeit is opgetreden, is vaak een chirurgische ingreep noodzakelijk.

Oplossingen voor het verbeteren van kromme tenen zijn onder meer:

Koop schoenen die passen

Als je tenen flexibel zijn en in hun natuurlijke positie kunnen worden terug geplaatst, kan het veranderen van schoeisel voldoende zijn om het probleem te verhelpen. Kies ruime schoenen die voldoende ruimte bieden voor de tenen om plat te liggen en uit te spreiden. Het plaatsen van teenkussens of inlegzolen in de schoenen van je kind kan ook helpen om eventueel ongemak te verminderen en de tenen te ondersteunen om de juiste positie terug te vinden.

Voetoefeningen

Voetoefeningen die zijn ontworpen om de spieren en pezen van de tenen te strekken, kunnen helpen. Probeer kleine voorwerpen met je tenen op te pakken of gebruik ze om zachte stof, zoals een handdoek, te verkreukelen. Werken met een fysiotherapeut kan ook nuttig zijn.

Tenenspreiders

Onderzoek geeft aan dat het gebruik van tenenspreiders gunstig kan zijn voor het verminderen van kromme teen. Tenenspreiders zijn zonder recept verkrijgbaar. Ze kunnen met schoenen worden gedragen, of alleen als je kind slaapt.

Tapen

Het tapen van tenen wordt meestal niet aanbevolen voor baby’s die geboren zijn met een aangeboren scheve teen. Een kleine studie toonde echter een significante verbetering aan bij 94 procent van de baby’s die teentape hadden laten doen voor overlappende of overlappende teen.

Spalken

Als de teen flexibel is, kan je arts aanbevelen om deze in een gestrekte positie te houden met behulp van een spalk, teenverband of andere soorten orthesen.

Chirurgie

Als de teen stijf en permanent scheef is geworden, kunnen chirurgische behandelingen worden aanbevolen, vooral als je kind pijn en mobiliteitsproblemen ervaart.

Chirurgie kan inhouden dat een klein deel van het teengewricht wordt afgesneden of verwijderd en dat de teen in een rechte positie wordt gedraaid. Je arts kan ook delen van het bot verwijderen die gewond of krom zijn.

De technieken die worden gebruikt om kromme teen te corrigeren, worden meestal poliklinisch uitgevoerd. De voet van je kind kan tijdens herstel tot twee weken na de operatie in een spalk worden geplaatst. Het kan ook zijn dat je kind daarna nog enkele weken speciaal schoeisel moet dragen.

Belangrijkste punten

Er zijn verschillende vormen van kromme tenen en verschillende oorzaken voor elke aandoening. Een kromme teen kan bij de geboorte zichtbaar zijn of later in het leven optreden.

Scheve tenen kunnen vaak worden gecorrigeerd door levensstijlstrategieën, zoals het kiezen van goed passend schoeisel en het vermijden van te smalle schoenen. Thuisbehandelingen, zoals het dragen van een spalk of tenenspreiders, kunnen ook helpen.

Als de kromme teen stijf is geworden of niet reageert op thuisbehandeling, kan een operatie worden aanbevolen.

Raadpleeg een arts als je je zich zorgen maakt over een kromme tenen van je kind, vooral als hij of zei pijn of ongemak ervaart.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »