Meteen naar de inhoud

Hoe ontstaan voetwratten? En hoe komt je kind er van af?

Net als een gewone wrat op handen of vingers van kinderen wordt een voetwrat ook veroorzaakt door het besmettelijke humaan papillomavirus (HPV). Het virus komt via kleine openingen in de huid, bijvoorbeeld via een wondje het lichaam binnen. Het zorgt ervoor dat eiwit moeilijk opgebouwd kan worden in de bovenste laag van de huid. Waar gewone wratten op andere lichaamsdelen voornamelijk naar buiten groeien, groeit een voetwrat meestal naar binnen. Dit komt omdat de wrat tijdens het lopen van je kind naar binnen wordt gedrukt.

Hoe ziet een voetwrat eruit?

Voetwratten komen over het algemeen voor op de zool van de voet. Je kind kan één wrat op zijn of haar voet hebben, maar er kunnen er ook meerdere bij elkaar zitten. Dat wordt een mozaïekwrat genoemd. Het gebied met wratten breidt zich oppervlakkig uit, de wratten liggen dicht tegen elkaar aan. In tegenstelling tot gewone wratten, die doorgaans niet zo veel pijn doen, kunnen voetwratten wél pijnlijk zijn. Door het gewicht van het lichaam wordt de wrat naar binnen gedrukt waardoor de voetwrat naar binnen groeit. Dit kan een pijnlijk gevoel veroorzaken.

Hoe worden voetwratten verspreid?

Voetwratten kunnen worden overgedragen via direct contact of via voorwerpen, zoals een handdoek of vloer. In bijvoorbeeld zwembaden en gymzalen kan het virus zich via blote voeten gemakkelijk verspreiden.

Voetwratten voorkomen

Het HPV-virus is zeer besmettelijk, waardoor het voorkomen van verspreiding van voetwratten lastig is. Er zijn een aantal tips en voorzorgsmaatregelen die je kunt treffen om het risico op verspreiding zo klein mogelijk te maken:

  • Zorg ervoor dat je kind de wratten niet aan raakt, ze kunnen daardoor makkelijker verspreiden naar andere lichaamsdelen.
  • Droog de handen en voeten van je kind altijd goed af.
  • Trek je kind dagelijks schone sokken aan.
  • Zorg ervoor dat je kind altijd slippers of iets anders aan heeft, als hij of zij loopt in een ruimte waar mensen op blote voeten lopen.
  • Leen geen handdoeken, schoenen of sokken van andere kinderen (met wratten).

Hoe kan je een voetwrat behandelen?

Net als bij een gewone wrat kan het ook bij een voetwrat twee jaar duren voordat de wrat uit zichzelf weer verdwijnt. Om te voorkomen dat een voetwrat zich verder verspreidt is het belangrijk dat je de wrat snel behandelt. Een voetwrat kun je veilig & effectief behandelen en er zijn diverse geneesmiddelen bij de drogist verkrijgbaar.

Wat moet je doen als de voetwrat niet weggaat na de behandeling?

Het middel van de Samenwerkende Pedicures is uitermate effectief, de meeste wratten verdwijnen en komen niet meer terug. Er zijn echter veel verschillende soorten wratten en de tijd die nodig is hen te verwijderen, kan daarom variëren. Meestal zijn er 5 tot 15 behandelingen nodig, maar het kan ook korter of langer duren. Nieuwe wratten zijn doorgaans gemakkelijker te verwijderen dan oude wratten.

Neem contact op met je huisarts, pedicure of podoloog als blijkt dat de behandeling niet heeft gewerkt.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »