Meteen naar de inhoud

Hypermobiliteit en kindervoeten

Je ziet ze wel eens, die super lenige kinderen die zonder problemen een spagaat maken. Die kinderen hebben gewrichten met een grotere beweeglijkheid dan een gemiddeld kind.

Als een kind in meerdere gewrichten een verhoogde beweeglijkheid heeft dan spreken we van hypermobiliteit. Het hoeft geen probleem te zijn als je kind een grotere beweeglijkheid heeft in de botten, maar je moet er wel op letten. Het wordt een probleem als kinderen klachten krijgen.

Hoe onstaat hypermobiliteit

De precieze oorzaak van hypermobiliteit is onbekend. Mogelijk zijn er bepaalde eiwitten niet of onvoldoende aanwezig, waardoor het bindweefsel wat slapper kan zijn. Er zijn allerlei variaties in beweeglijkheid van de verschillende gewrichten in het lichaam. Soms kan er sprake zijn van een bindweefselziekte waardoor de gewrichten soepeler zijn dan normaal. Dit is vaak erfelijk en komt in de familie voor.

Hypermobiliteit komt bij jongens en meisjes voor. Meestal op jonge leeftijd, omdat het lichaam nog in de groei is. Als het kind ouder wordt, worden de banden en pezen vaak stugger en sterker.

Symptomen hypermobiliteit

Over het algemeen geven soepele gewrichten geen ernstige problemen. Als uw kind toch klachten ervaart, komt dit meestal door overbelasting van de spieren en pezen waardoor pijn ontstaat. Deze klachten kunnen kort duren, maar ook langer aanhouden.

Bij jonge kinderen kan het opvallen dat het kind pas laat gaat lopen. Soms willen hypermobiele kinderen niet of niet ver lopen. Door het gebrek aan stabiliteit in het gewricht zullen de spieren dit gaan compenseren. Hierdoor is het kind eerder moe. Bij hypermobiliteit klagen kinderen vaak over zere voeten, pijn in de benen of rug.

Behandelingen van hypermobiliteit

Bij kinderen met pijnklachten zal gekeken moeten worden naar een geschikte behandeling. Wanneer er klachten in de voeten, enkels, knieën, heupen of onderrug aanwezig zijn, kunnen podotherapeutische zolen en het gebruik van braces meer steun geven. Door deze extra steun kunnen banden, spieren en pezen minder snel overbelast raken.

Hypermobiliteit podotherapeut

Vaak zakken de voeten van hypermobiele kinderen erg door tijdens het lopen. Dit noemen we overpronatie. Hierdoor is ook vaak te zien dat de hypermobiele knieën mee naar binnen draaien. De podotherapeut kan dan podotherapeutische steunzolen vervaardigen om de stand van de voeten te verbeteren. De beenspieren worden dan ook op de juiste manier belast. Balansoefeningen kunnen goed zijn om de spieren, pezen en banden rond de gewrichten te versterken. In de meeste gevallen wordt er samengewerkt met de kinderfysiotherapeut. Ook is het belangrijk om stevige schoenen te dragen. De podotherapeut kan hierover adviseren.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »