Meteen naar de inhoud

Mijn kind heeft eelt, dit moet je eraan doen!

Eeltvorming is een natuurlijke beschermingsreactie van het lichaam. Het is een reactie van de huid om extra bescherming te geven op een plek waar veel druk of wrijving aanwezig is. Wanneer er teveel druk op de bovenste laag van de huid (de hoornlaag) komt, zal het lichaam de huid op deze plek gaan verdikken. Eelt op de voeten vormt zich vaak onder de voorvoet en de hielen, maar ook op en tussen de tenen kunnen eeltplekken ontstaan.

Symptomen van Eelt

Eelt hoeft niet altijd gepaard te gaan met pijnklachten. Pijn die door eelt veroorzaakt wordt, wordt meestal beschreven als een brandend gevoel. Als de pijn erg scherp en stekend is, kan er onder het eelt een likdoorn aanwezig zijn. Deze drukt als een ‘doorn’ op de onderliggende structuren.

Oorzaken van Eelt

Eeltvorming onder de voet of tussen de tenen kan verschillende oorzaken hebben, waaronder:

Behandeling Eelt op kindervoeten

Eelt op de voeten kan vakkundig verwijderd worden door de podotherapeut of een (medisch) pedicure. Ervaart je kind pijnklachten van eeltvorming, dan kan het verstandig zijn om de daadwerkelijke oorzaak hiervan aan te pakken. De podotherapeut heeft verschillende mogelijkheden om de druk onder de voet of tussen de tenen beter te verdelen, waardoor eeltvorming tegen wordt gegaan. Hierbij kun je denken aan op maat gemaakte podotherapeutische zolen of een teenstukje (orthese) tussen de tenen. Zo kan de podotherapeut eventuele standsafwijkingen bijstellen en de druk op de voet verminderen. Ook is het belangrijk dat je kind geschikte schoenen draagt. De podotherapeut kan hierbij klachtgericht schoenadvies geven.

Beste Merken Kinderschoenen

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Vragen over de ontwikkeling van je kind zijn of haar voeten?

Start direct een gratis e-consult met een
erkend podoloog.

Onze laatste artikelen over kindervoeten

We schrijven continu nieuwe artikelen over voetproblemen bij kinderen, met de beste tips & tricks. Deze artikelen zijn als laatste toegevoegd aan onze kennisbank.

Klachten

Coronatenen bij kinderen

Covidtenen – ook wel coronatenen genoemd – zijn een van de zeldzamere symptomen die op kunnen treden bij een besmetting met het coronavirus. De tenen

Lees meer »